Rapport från Konferens Spetspatient

Konferens Spetspatient samlar personer med olika sjukdomar, och även profession och andra samhällsintresserade, för att diskutera hälsa, egenvård, hälso- och sjukvård och annat. Hit kommer både olika patientföreningar, bland annat träffade jag Neorus ordförande Lise Lidbäck, SSDFs ordförande Anders Ekholm, personer från Reumatikerförbundet mm., men också personer som jag som inte är medlemmar i något förbund, eller kanske passiva medlemmar, men som ändå brinner för patientfrågor. Bland annat fick jag träffa Charlotte Elgh och Cecilia Qwinth, alltid lika kul .

Jag åkte upp på söndagen, för att hinna landa och träffa lite människor. Fick lite ytterligare coaching för min egen presentation från Steven, från Quantified Self, och hängde sen med ut för att visa vad som är svensk mat. Det blev en utav mina favoriträtter, pizza med bananer, ananas och bernaisesås, samt kebabpizza. Konstigt och gott enligt amerikanerna.

Själva konferensdagen var fylld med aktivitet och utställning från olika patientföreningar.

När det gäller föreläsningar och workshops började det kl 10 med huvudföreläsaren, Dana M Lewis, som pratade om patienter som innovatörer, om att engagera patienter i forskning och berättade om sin resa med att utveckla OpenAPS, ett system för att reglera basaldoser i en insulinpump och numera ett community för att vidareutveckla systemet genom öppen källkod.

Dana M Lewis står på scen framför en presentation som säger. "Don't fall into the patient syndrome trap*.
Dana M Lewis pratar om fällor som är enkla att hamna i när man jobbar eller vill jobba tillsammans med patienter.

Direkt efter lunchen var det workshop om Nära vård med regeringens utredningsgrupp för dessa frågor. Vi diskuterade frågor som primärvård, patientkontrakt, samordning och mycket mer.

Niklas Eklöf till höger om en presentationsbild som visar två bilder. En med en förvirrad person mellan olika pelare med sjukhus på, och en som står och väljer mellan olika digitala tjänster för att anpassa sin egen sjukvård.
Niklas Eklöf presenterar delar av utredning God och Nära vård

För egen del var en av höjdpunkterna när vi pratade om tracking och every-day science på scen, jag, Thomas Christensen och Gary Wolf (grundare av Quantified Self). Så kul att få prata om en-personers laboratoriet och mina tankar om samarbete med hälso- och sjukvården och hur individens erfarenheter och vetenskapligt material behöver kunna mötas.

En mycket bra dag, proffsigt arrangerad konferens, god mat/fika och intressant människor. Tack Sara o Helena!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *