ADA 2019 Utställning

Här är lite anteckningar från produktutställningen på ADA2019. Jag har främst skrivit om insulinpumpar här, naturligtvis fanns det en massa andra saker.

Tandem:
Liten, snygg, slim. Bra skärm att titta på, glömde dock titta på den i mycket ljus. Nu finns det med en BasalIQ algoritm som bromsar basinsulinet när man håller på att bli låg. Uppdatering kommer att komma där pumpen åde kommer öka och basalhastigheten. Det presenterades studier om detta på konferensen som visade goda resultat.

Medtronic:
Medtronic visade upp sin nya pumpt 670G tillsammans med 640G. Utöver detta berättade de också om deras nya pumpar i roadmapen, 770 och 8xx. 670G är en hybrid closed loop där men får lägga in kolhydrater vid måltid. Målvärde är satt till 6.7 mmol/l och kan inte ändras, nackdel tycker jag. Inte heller går det att ta extra bolusdoser om du har ett bs-värde under 8.3 mmol/l.

Jag var inte så imponerad av Medtronic 670G. En svart låda som jag inte riktigt förstår är inte så attraktiv iaf för mig. Men inte imponerad. Går inte att ta korrektionsbolus om man inte är över 150.

De nya pumparna som kommer att komma innehåller i stort sätt samma algoritmer, med förbättringar. Men den största skillnaden är hur mycket de är verifierade.

Dana:
Jag har själv aldrig använt en pump från Dana så jag var lite extra nyfiken på de. Själva pumpen i sig imponerade inte så mycket på mig. Design och interface var okej, men kändes inte alls så moderna som Tandem tex. Däremot deras affärsidé. Dana kommer troligtvis att vara den första iPumpen på marknaden. Med iPump menas en pump som kan kopplas till vilken cgm och vilken loop-algoritm som helst. Interfacen är inte helt öppna utan företag som vill koppla sig till de behöver avtala med Dana om att göra det. Men de är öppna och vill ha många samarbetspartners.

Övrigt:
Jag gillade också företag som Inpen, den första smarta och uppkopplade pennan. Systemet består i korthet av en app med insulinberäkning och insulin-on-board beräkning ihop med en penna som kommunicerar med telefonen. Jag gillade att det var så många personer med diabetes i deras företag, det märktes.

DiabNext är ett företag som specialiserar sig på att göra alla pennor smarta. De har en enhet som man sätter utanpå sin penna eller kopplar till sin blodsockermätare och som sedan skickar all information till telefonen. DiabNext är grundat av en person med T1D och det märktes.

I övrigt har jag pratat med företag som Glooko, DreamMed, Dexcom, Sanofi, Novo Nordisk, OneTouch (här fanns bäst kaffe) mm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *